fbpx

Míčková facilitace - Míčkování

Technika vyvinutá českou fyzioterapeutkou, paní Zdeňkou Jebavou původně pro astmatické děti je dnes již používaná ve zdravotnictví i mimo něj pro uvolnění svalů zad, hrudníku, při vadném držení těla a mnoha různých obtížích a onemocněních, včetně postcovidového syndromu.

Míčkování

Uvolňování pomocí facilitačních míčků je jemné a velmi příjemné. Technika je navzdory své jednoduchosti velmi efektivní a lze ji využít i bez spolupráce ošetřovaného (malých dětí, postižených, starých lidí).

Princip míčkování

Míčkování je masážní technika pomocí měkkých molitanových míčků.  Kožní řasa vzniklá při masáži (koulení či vytírání) působí nejen na kůži a podkoží, ale i hlouběji uložené tkáně a orgány. Toto působení nazýváme facilitací a proto i míčky nesou jméno “facilitační míčky”.

Míčková facilitace pomáhá

  • vertebroalgické syndromy (VAS)
  • vadné či chabé držení těla (VDT, CHDT)
  • preskoliotické či skoliotické držení těla či dokonce skoliózy
  • funkční plochonoží
  • pooperační ošetření jizev a měkkých tkání v postakutní fázi hojení
  • míčkování slouží  pro uvolnění svalů zad, šíje, hrudníku, krku a obličeje

Sestava pro obličej je využívána:

  • vliv na dechové obtíže – astma
  • chronické bronchitidy
  • špatný stereotyp dýchání či dokonce dýchací obtíže v rámci postcovidového syndromu.
  • chronické záněty dutin, nosohltanu, uší (zevní i vnitřní zvukovod)
  • bolesti a únavu očí
  • při léčbě obrny lícního nervu
  • “vedlejším účinkem” je vypnutí kůže a podkoží obličeje, což lze využít i pro kosmetické účely

 

V dnešní podobě ji lze využít pro vertebroalgické syndromy (VAS), vadné či chabé držení těla (VDT, CHDT), preskoliotické či skoliotické držení těla či dokonce skoliózy, funkční plochonoží. Dále i jako pooperační ošetření jizev a měkkých tkání v postakutní fázi hojení. Všeobecně slouží Míčkování pro uvolnění svalů zad, šíje, hrudníku, krku a obličeje.

Sestava pro obličej je využívána na chronické záněty dutin, nosohltanu, uší (zevní i vnitřní zvukovod), bolesti a únavu očí, při léčbě obrny lícního nervu apod. Krásným “vedlejším účinkem” je vypnutí kůže a podkoží obličeje, což lze využít i pro kosmetické účely.

Sama facilitace pomocí míčků má velmi významný vliv na dechové obtíže – astma, chronické bronchitidy, špatný stereotyp dýchání či dokonce dýchací obtíže v rámci postcovidového syndromu.

Míčková facilitace neboli „Míčkování“

Technika vyvinutá českou fyzioterapeutkou, paní Zdeňkou Jebavou původně pro astmatické děti je dnes již používaná ve zdravotnictví i mimo něj pro uvolnění svalů zad, hrudníku, při vadném držení těla a mnoha různých obtížích a onemocněních, včetně postcovidového syndromu.

Miroslava Kuprová Stodůlková, DiS. je jedinou uznanou lektorkou k výuce Míčkování

Zdeňka Jebavá

Autorka  Zdeňka Jebavá, rozvíjela Míčkování více než 30 let a její technika byla uznána nejen kapacitami české fyzioterapie a mnohými lékaři (zejména z řad alergologů), ale též zdravotními pojišťovnami.

V průběhu let vyškolila Zdeňka Jebavá stovky terapeutů z řad zdravotníků, nezdravotníků, ale též laiků, zejména maminek nemocných dětí.

V dnešní době paní Zdeňka Jebavá již nevyučuje, a protože s naší školou spolupracovala od roku 2004, stala se naše lektorka Miroslava Kuprová Stodůlková, DiS. její následovnicí.

Děkujeme Zdeňce Jebavé za její důvěru v předání lektorování Míčkování právě naší škole. Je nám velkou ctí!

Zdena Jebavá

Kurz je rozdělen dle účastníků na:

  • Míčkování pro zdravotníky (lékaře, fyzioterapeuty, ergoterapeuty a ostatní zdravotníky)
  • Míčková facilitace pro terapeuty (ostatní terapeuti nezdravotníci)
  • Míčková facilitace pro maminky
  • Asistent Míčkování pro maminky (terapeuti, kteří již prošli kurzem a chtějí dále předávat Míčkování a učit jej maminky)

Míčková facilitace pro zdravotníky

Tuto techniku vyvinula česká fyzioterapeutka paní Zdeňka Jebavá. Dnes již v kurzech Míčkování nepřednáší a předala štafetu Miroslavě Kuprové Stodůlkové, DiS.

Míčková facilitace pro terapeuty

Dvoudenní kurz pro odborníky zdravotníky – lékaře i nelékaře. Je určen fyzioterapeutům, ergoterapeutům, lékařům a dalším zdravotníkům.

Asistent Míčkování pro maminky

Kurz určen pro terapeuty, kteří již prošli kurzem Míčkování a chtějí dále předávat Míčkování a učit jej maminky.

Míčková facilitace pro maminky

Jednodenní zájmový kurz je určen maminkám astmatických nebo alergických ratolestí.

Termíny kurzů míčkování

Lektorský tým

Miroslava Kuprová, DiS.
Fotografie Miroslava Kuprová Stodůlková, DiS.

Vystudovala fyzioterapii, masáže a čínskou medicínu. Pracuje jako fyzioterapeut v Říčanské nemocnici a přednáší v kurzech Míčková facilitace a nespecifické mobilizace.

Zdeňka Jebavá

Garant kurzu Autorka techniky Míčkování, míčková facilitace a Nespecifické mobilizace. Garant a majitelka značky Míčkování a Míčková facilitace.